Voor de vaatwasser gebruik ik van die ECO tabletjes van de Albert Heijn, maar ondertussen doe ik nog best veel handwas, we gebruiken namelijk best wat spulletjes die beter niet in de vaatwasmachine kunnen. Toen mijn afwasmiddel op was schreef ik “Klok afwasmiddel” op mijn boodschappenlijstje en dacht: Verdorie. Als ik zelf handzeep kan maken, dan kan ik toch zeker wel afwas zeep maken?

Op mijn instagram heb ik rondgevraagd wat iedereens favo receptje was, en vond een fijne bij degroenezoektocht. Sowieso was haar plaatje al fantastisch: afwasmiddel in een oude Jack Daniels fles, dat is toch echt heel gaaf! En voor haar receptje (dat zij weer uit een boek had) had ik alles in huis! Om hem met jullie te delen en zelf niet te vergeten, deel ik hem ook hier!

INGREDI√čNTEN

  • 400 ml heet water
  • 15 gram (ongeveer een grote eetlepel) groene zeep (ik gebruikte Driehoek)
  • 1 tl baking soda
  • 1 el sodakristallen
  • (optioneel) 20 druppels etherische olie naar keuze
  • een herbruikbare fles met pompflacon (liefst van glas)

RECEPT
Het originele recept gebruikt ook azijn, maar die heb ik er zelf uitgelaten. Kook 400 ml water en voeg daar in een pannetje de groene zeep aan toe. Laat die oplossen. Neem de pan dan van het vuur en voeg de baking soda en soda kristallen toe.

Laat het een beetje afkoelen en voeg dan de etherische olie toe (ik gebruikte weer mijn geliefde sinaasappelbloesemwater)

Goed laten afkoelen en dan overgieten. Tadaa! Heb je nog extra, dan kun je dat in een andere glazen fles gieten en later bijvullen. Het werkt fantastisch en volgens mij is het ook mild genoeg om als handzeep te gebruiken.

Ik heb een hele gave vodka fles gekocht van een Fries merk, en als die op is denk ik dat ik ook zo’n toffe drank-wordt-afwasmiddel-fles maak.

De driehoek groene zeep had ik nog in huis staan, maar die is natuurlijk niet geheel zero waste. Volgens mij verkoopt Dille & Kamille ook bruine zeep in een glazen fles. Je kunt ook zelf vloeibare zeep maken door zeep te raspen en met heet water te koken. Daar zijn dus meerdere manieren voor!

Het is in ieder geval zo gemaakt, en het scheelt weer een hoop afval!