Tja. Toiletbezoek. Moet ik daar nou echt een blog aan opdragen? Als je het over zerowaste hebt, eigenlijk wel. Want in het kleinste kamertje, kunnen we stiekem een hele berg afval produceren, terwijl we het daar liever he-le-maal niet over hebben. Hebben wij er iets op gevonden zonder dat je meteen vieze verhalen krijgt? Het antwoord is natuurlijk ja!

Gezien ik al geblogd hebt over mijn wasbare maandverband en mooncup als vervanging voor tampons, moet dit toch inmiddels een piece of cake zijn.

Wellicht weet je dat mijn lief en ik een Japan liefde hebben. Dit jaar gaan we voor de derde keer die kant op (hij alweer voor de vierde keer zelfs). Japan is een paradoxaal land qua traditie en moderniteit, en ondanks dat ze daar alles recyclen, kun je in de hoofdsteden nauwelijks iets zonder verpakking vinden. Wat Japan wel heeft, en dat is in onze ogen echt fantastisch, is het bidet toilet. Je hebt ze met honderden functies, van muziekjes als je wel heel hard aan het tetteren bent tot een bril verwarmer. Eén van onze favo Japan vloggers heeft er een ontzettend leuke aflevering van gemaakt, waar alle opties die op zo’n toilet zitten uitgelegd worden.

Maar wat het mooiste aan het bidet is, dat je een straaltje water kunt gebruiken om jezelf van beneden schoon te spoelen.  Wanneer je klaar bent, druk je op een knopje, en komt er een klein soort douchekopje uit het toilet, wat een straaltje precies op je achterste mikt. Je kunt als vrouw ook kiezen voor een “vrouwen” stand, zodat hij iets naar voren gaat. Met een afstandsbediening kun je hem nog precies richten, mocht het bij jou helemaal verkeerd uitpakken. Bij een grote nummer 2 of de maandelijkse ongemakken voor de dames, is dat fantastisch.

Zo fantastisch, dat wij bij thuiskomst er eigenlijk ook eentje wilden. Toen we dit huis kochten, wilden we de badkamer verbouwen, omdat er geen bad in zat en het ook niet echt naar onze smaak was. Het toilet beneden hebben we toen ook meegenomen, en – omdat het nu of nooit was – er dus een peperduur bidet toilet in laten zetten. Eentje van Geberit, we wilden eigenlijk een écht Japanse, maar dat was qua onderdelen toch een uitdaging (ook als er ooit iets aan mankeert). Geberit maakt altijd reclame in de Happines, dat weet ik nog wel. Met zo’n hartje bestaand uit twee billen. Onze aannemer vond het fantastisch en wilde het toilet zelf installeren in plaats van zijn collega’s. Hij had er namelijk nog nooit eentje geplaatst.

Wat maakt zo’n ding zo duurzaam? Je hebt nauwelijks toiletpapier meer nodig. We zijn van een heel pak per week naar een heel pak per zo’n 2 maanden gegaan. Echt. Dat straaltje water maakt alles zo goed schoon, dat je jezelf eigenlijk alleen nog even droog hoeft te deppen. Er zit wel een soort föhn op, maar dat werkt niet helemaal zo super, of je moet heeeeeeeeel veel geduld hebben.

Er zijn zerowaste families die zelfgemaakt, wasbaar toiletpapier gebruiken. Dat gaat ons wel wat ver. Maar met een bidet toilet, zou je het bijna kunnen, gezien de straal zo vakkundig reinigt, dat er niets achterblijft. Je bent en voélt je ook echt schoon. Daarom zijn wij echt ontzettend tevreden over onze Mercedes Onder De Toiletpotten en zouden hem iedereen aanbevelen.

De grap is wel, dat zowel in Japan, als bij ons thuis, eigenlijk niemand hem durft te gebruiken. Mijn beste vriendinnetje is de enige die het aangedurfd heeft. Op de een of andere manier vinden mensen het Heel Spannend om een straaltje water op hun bips te zetten. Maar heen en weer vegen met een stukje toiletpapier, waarbij je de vuiligheid ook nog eens uitsmeert is dan toch wat men kent en prefereert. Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Het is even wennen, net zoals je tanden poetsen met poeder of zelf deodorant onder je oksel smeren. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je echt niets anders meer!